ZELENI PONEDELJEK

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

OŠ Vižmarje Brod se je priključila gibanju Zeleni ponedeljek pozimi 2011.

Cilj Zelenega ponedeljka je, da se zavemo, da z zmanjšanim uživanjem mesa zmanjšamo svoj lasten vpliv na okolje in prav tako tudi verjetnost, da bi oboleli za nekaterimi kroničnimi boleznimi. Zeleni ponedeljek ponuja enostavno možnost, kako omejiti svoj ekološki odtis in ponovno odkriti nam in našemu planetu prijazen način prehranjevanja. Če se 1x tedensko odpovemo mesu, zmanjšamo njegovo porabo za približno 15%.
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije 90 % prebivalstva v naši regiji ne zaužije priporočene količine sadja in zelenjave. Kakršnokoli zmanjšanje proizvodnje in uživanja mesa, ki povečujeta emisijo toplogrednih plinov, prekomerno izkoriščanje tal, vode in zraka, krčenje gozdov in širjenje puščavskega sveta, prinaša ogromne prednosti za okolje.
Zdravi ponedeljki brez mesa

zeleni-ponedeljek
Od vseh živil na naših jedilnikih meso porablja največji delež naravnih virov. Če en dan v tednu iz svojega jedilnika izključimo meso, to avtomatično pomeni, da bomo pojedli več sadja in zelenjave.
V OŠ Vižmarje Brod bomo vsak ponedeljek pripravili jedi brez mesa in s tem zmanjšali njegovo porabo za 15 %. V ponedeljek bomo v večjem obsegu vključevali lokalno pridelano sadje in zelenjavo.

 

Zakaj ponedeljek?
Teden se začenja s ponedeljkom. V ponedeljek naredimo načrte za aktivnosti prihajajočega tedna. Raziskave kažejo, da lažje izpeljemo spremembe življenjskih navad, če jih začnemo prvi dan v letu, prvega v mesecu oziroma na začetku tedna, v ponedeljek. Ponedeljek je torej najboljši dan za spremembo, ki bo koristila našemu zdravju in tudi zdravju celega planeta.
In zakaj dan brez mesa?

Obstaja kar nekaj razlogov za uvedbo Zelenega ponedeljka:

  • koristi zdravju,
  • pomaga zmanjšati ogljični odtis,
  • zmanjšuje svetovno lakoto,
  • pomaga ohranjati dragocene naravne vire pitne vode in dragocene naravne vire nafte.
  • Več »zelene« hrane pa ohranja zdravje in dobro počutje, preprečuje povečano telesno težo, zmanjša možnost obolevanja za srčno – žilnimi bolezni, zmanjšuje verjetnost nastanka raka, verjetnost za razvoj diabetesa tipa 2 in mnogih drugih bolezni ter podaljšuje življenjsko dobo.

Gibanje Meatless Mondayje bilo rojeno v Gentu v Belgiji, sledil mu je brazilski Sao Paolo, Tel Aviv v Izraelu, Cape Town v Afriki. Potem so iniciativi sledila še druga belgijska mesta, Velika Britanija, Kanada, Finska, ZDA, Brazilija, Nizozemska, Taivan, Australija. Leta 2011 se je gibanju pridružila še sosednja Hrvaška, od meseca maja 2011 pa tudi Slovenija.

 

Vir:
zeleniponedeljek.si
ekoslovenija.si

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Accessibility
en_USEnglish
sl_SISlovenščina en_USEnglish