FLL JUNIOR – RAZISKOVALCI

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

FLL junior – raziskovalci je netekmovalen, multidisciplinaren in zabaven program izkustvenega učenja in dela, ki vključuje projektno delo in robotiko.

 

V letošnjem letu smo raziskovali in delovali na temo 1, 2 ,3 migaj. Za programiranje smo uporabljali preprosto orodje LEGO Education We Do. Z njegovo uporabo učenci znanje lahko prenesejo v svoje življenje, hkrati pa razvijajo sodelovalno učenje in komunikacijske spretnosti. Gre za sestavljanje različnih oblik iz LEGO kock, ki jih z uporabo preprostih ukazov lahko sprogramiramo, da se premikajo, kot želimo.

 

Otroci so s pomočjo priljubljenih kock in gradnikov spoznavali matematiko, naravoslovje, tehniko, računalništvo in informatiko na način, ki je prilagojen njihovi starosti.
V letošnjem letu je bila tema projektne naloge GIBANJE.

 

Najprej so učenci izdelali svoj logotip (Robo Mojstri) in določili ime skupine. Na predstavitvi so delovali kot ekipa z enakimi majčkami in tiskanimi logotipi, ki so jih izdelali sami.
V okviru projektne naloge so izdelali Zabavni poligon za vse generacije. Pri opazovanju svoje okolice so namreč ugotovili, da igrala in naprave za gibanje, ki so v parkih, niso prilagojene različnim gibalnim zmožnostim ljudi, torej so namenjene le ožjemu krogu uporabnikov. Izdelali so prototip sistema naprav in gibalnih nalog prilagojenih štirim stopnjam gibalnih zmožnosti, zato povezuje vse generacije in tudi gibalno ovirane ljudi. Postavili bi ga v park doma za starejše občane. Ko so nalogo izdelali, so ga predstavili vodstvu, delovnim terapevtom, pa tudi varovancem doma za starejše občane DEOS Gornji Grad in imeli skupno srečanje preko Zooma, kjer so dobili povratno informacijo o opravljeni nalogi. Varovanci bi bili neznansko veseli takega parka, ki bi jim omogočal več aktivnega stika s svojimi družinskimi člani v naravnem in prijetnem okolju.

 

Del poligona je tudi robotizirani del Oviratlon, ki so ga poimenovali Robo – tek oziroma kar Robotek, tekalna steza, ki omogoča vadbo za kolesarje, tekače in ljudi na vozičkih.

 

V soboto, 19. 6. 2021, so se v Tehnološkem parku udeležili festivala ekip slovenskih šol, kjer so predstavili svoja spoznanja, ekipo, model, delili ideje z vrstniki (letos žal ne tudi obiskovalcem), opravili zagovor naloge pred komisijo radovednežev – ocenjevalcev in nalogo predstavili še javno vsem ekipam. Predstavitev je dostopna na spletni strani Zavoda Super Glavce.
Pomemben del projekta so vrednote, ki jih morajo člani neprestano ozaveščati in jih v procesu dela razvijati, kasneje pa tudi predstaviti. Te vrednote so izvirnost, odkrivanje in raziskovanje, vpliv na okolje, vključevanje/inkluzija, trajnost, ekologija, skupinsko delo in zabava.
V naslednjem letu se bodo priključili FLL izzivalcem kot učenci in kasneje tudi člani tekmovalne ekipe.

 

Člani ekipe v šol. letu 2020/21: Gal Godnov, Nejc Mekinc, Aleksander Šarc, Taj Šefman, Andraž Vozel – učenci 5. b razreda
V šoli sta na krožku sodelovala še Marinela Vucić in Nik Pugelj.

 

Mentorica FLL raziskovalcev: Mirjam Sedmak

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
DOSTOPNOST
sl_SISlovenščina
en_USEnglish sl_SISlovenščina