KULTURNA ŠOLA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Šola si je že v šolskem letu 2010/2011 pridobila naziv »Kulturna šola«. Gojili smo razvejano in kakovostno kulturno življenje na različnih področjih delovanja: na glasbenem, likovnem, literarnem, varovanju kulturne dediščine in na predstavitvenih dejavnostih, kot so glasbene in gledališke predstave. Naziv smo pridobili na osnovi pedagoškega in strokovnega dela na kulturnem področju v zadnjih letih. Menimo, da je naše delo na kulturnem področju poznano v naši ožji in širši okolici.

Vodja: Anita Dernovšek

Kulturna šola1

RASTEM S KNJIGO – IZVIRNO SLOVENSKO MLADINSKO LEPOSLOVNO DELO VSAKEMU SEDMOŠOLCU

V šolskem letu 2015/16 bo že desetič potekal nacionalni projekt RASTEM S KNJIGO, ki ga vodi Javna agencija za knjigo RS v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Združenjem splošnih knjižnic, Zavodom RS za šolstvo, Društvom šolskih knjižničarjev in Društvom pisatelje ter splošnimi in osnovnošolskimi knjižnicami.

Sedmošolci iz vse države dobijo v najbližji splošni knjižnici v dar knjigo.

Naša šola projekt izpelje v sodelovanju s knjižnico Šentvid, kamor bomo tudi v šolskem letu 2015/16 peljali vsakega od treh oddelkov.

V ta namen bom imela z vsakim oddelkom sedmošolcev 2 uri knjižnične vzgoje, kjer jih bom pripravila na obisk knjižnice Šentvid. Pri urah jim bom predstavila projekt Rastem s knjigo, nato pa bomo obdelali razlike med šolsko in splošno knjižnico in izpolnili tisti del učnega lista, ki se tiče šolske knjižnice.

Delovne liste bodo učenci ob obisku splošne knjižnice imeli s sabo in na njih po predavanju knjižničarke Darje Mohar izpolnili še del o splošnih knjižnicah.

Po ogledu knjižnice in izposoji knjig učencev, ki so člani Mestne knjižnice Ljubljana, bodo učenci prejeli še vsak svoj izvod knjige in odšli nazaj v šolo. Obisk knjižnice traja 2 uri.

Vodja projekta: Nives Butara Kovač

 

 

PODARIM KNJIGO

Skupaj s člani knjižničarskega krožka bomo od septembra do aprila spodbujali učence in učitelje, naj za projekt »Podarim knjigo«, ki bo potekal v aprilu 2016, ob slovenskih dnevih knjige, prinesejo v šolo vse knjige, ki jih doma ne potrebujejo več.

Aprila bomo vse zbrane knjige pri vhodu v šolo prve triade ponudili učencem, staršem in učiteljem.

Vodja projekta: Nives Butara Kovač

 

 

 

PUNČKA IZ CUNJ (Unicef)

Projekt Punčka iz cunj je Unicefov projekt, kjer se izdelujejo punčke iz blaga. To je igrača, ki marsikateremu otroku predstavlja družbo. Na koncu šolskega leta izdelane punčke dostavimo na Unicef, ki jih prodaja v dobrodelne namene. Učenci skozi projekt spoznavajo dobrodelnost in se vanjo vključujejo.

Punčka v projektu simbolizira otroka iz države v razvoju, ki potrebuje našo pomoč. Nakup ene punčke (20 EUR) zagotovi cepljenje enega otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim. Čeprav je posvojitev simbolična, pomeni pravzaprav »reševanje življenja«.

MALA ŠOLA ROCK&ROLLA

Na šoli so nastale glasbene skupine, v katere so vključeni učenci od 1. do 9. razreda. Svoje znanje instrumentov bodo združili in v letošnjem šolskem letu pripravili dva glasbena koncerta. V aprilu bomo pripravili festival glasbenih skupin, kjer bodo sodelovali tudi učenci ostalih osnovnih šol.

V letošnjem šolskem letu načrtujemo tudi izvedbo Rock tabora.

Vodja: Tomaž Urgl

 

 

AISEC – MEDKULTURNO POVEZOVANJE

Namen projekta Kulturno povezovanje, ki ga izvajamo že četrto leto, je premostitev stereotipov o tujih kulturah in spodbujanje medkulturnega sodelovanja, ki vse bolj postaja del našega vsakdana. V okviru projekta mednarodni študentje, ki na šesttedenski praksi svojo kulturo približajo otrokom in jim tako pomagajo premagati strah pred drugačnim in neznanim. Učiteljem pomagajo pri delu z otroki in jim približajo tujo kulturo, obenem pa si sami pridobijo pomembne delovne in mednarodne izkušnje.

Vodja: Sonja Šega

 

 

ZMAJEV KARNEVAL

Izdelovali bomo skupinsko masko na določeno temo na vsakoletnem zmajevem karnevalu v ljubljani.

Vodja: Iris Kosmatin

BRALNI KLUB

Kaj je bralni klub? Zakaj radi sedemo skupaj in se pogovarjamo o prebrani knjigi? Kaj se lahko naučiš od drugih bralcev na takšnih srečanjih?

Odgovore na ta vprašanja bodo našli vsi, ki se bodo priključili naši skupini bralnih navdušencev, ki šteje že lepo število članov. Bralni klub želi ob dobri sodobni mladinski literaturi sprožiti razmišljanja o marsikateri aktualni težavi, s katero se že ali pa se bodo srečevali učenci v najstniškem obdobju. Izmenjava mnenj, konstruktivna kritika, priporočila, ocena knjige, predvsem pa odprtost in strpnost do različnih mnenj – vse to je del bralnega kluba. Na koncu le še lepa misel iz ene od prebranih knjig: Odpri knjigo in knjiga bo odprla tebe.

Vodita: Mojca Jerala-Bedenk in Nives Butara-Kovač

 

 

BRALNA ZNAČKA ZA STARŠE

Branje je za razvoj možganov, besednega zaklada in s tem posledično boljšega izražanja zelo pomembno. Šola zato na razne načine vzpodbuja učence k branju, a največja vzpodbuda je vzgled staršev – bralcev.

Vrejamemo, da je tudi med starši in skrbniki naših učencev skupina bralnih navdušencev, ki rada vzame v roko dobro knjigo (nekateri pa bodo to šele postali).

Iz teh razlogov smo se odločili, da v šolskem letu 2015/16 bralno značko ponudimo tudi staršem.

Starši bodo prebrali 3 knjige iz priporočilnega seznama in mnenje o njih poslali po elektronski pošti.

Bralna značka bo potekala od 1. 10. 2015 do 30. 4. 2016. V maju bomo za zaključek pripravili srečanje, na katerem bomo poklepetali o prebranem in staršem podelili priznanja.

Priporočilni seznam bo objavljen na šolski spletni strani.

Vodita: Mojca Jerala-Bedenk in Nives Butara-Kovač

Kulturna šola2

LIKOVNI NATEČAJI

Učenci šole se bodo v okviru projekta udeleževali različnih likovnih natečajev (natečaj Gasilske zveze Slovenije, Lidice 2014, NMK v OPB, ACH Volley …) in likovnih kolonij (kolonija na Šmarni gori, Kostanjevica na Krki, kolonija v Moravčah, kiparska kolonija na Kozjanskem).

Naša šola tudi tradicionalno sodeluje pri novoletni okrasitvi Ljubljane z okrasom.

Vodja: Jasna Babič

 

OMG – osnovnošolsko mesečno glasilo

Osnovnošolsko mesečno glasilo je revija, ki jo pripravljajo učenci pod vodstvom mentorjev v celoti sami – slengovsko ime revije je bilo izbrano po natečaju, ki je hhrati kratica. Učenci sami izbirajo teme, pišejo članke, grafično urejajo strani, izdelujejo reklame, se seznanjajo s sodobnimi računalniškimi programi. Uredniški odbor se sestaja tedensko, na sestankih sepogovarjajo o vsebini revije, izmenjujejo svoje ideje, krepijo svojo ustvarjalnost in timsko sodelujejo. Namen ustvarjanja revije je predvsem bogatiti zmožnost poglobljenega razmišljanja in pisanja zahtevnejših besedil, s katerimi mladostniki izražajo sebe v sodobnem času, aktualne teme, ki se jim vsakodnevno predajajo, svoja videnja in razmišljanja, ustvarjalnost, skratka vse, kar zanima sodobnega najstnika. OMG je prva revija, ki jo najstniki pišejo najstnikom z željo po medšolskem povezovanju in širjenju.

Mentorji: Anita Dernovšek, Tomaž Urgl in zunanji sodelavec

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
DOSTOPNOST
sl_SISlovenščina
en_USEnglish sl_SISlovenščina