PREVENTIVNA AKCIJA VARNOSTNI PAS IN 40 DNI BREZ ALKOHOLA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Spoštovani!

 

V času od 2. marca do 15. marca 2020 poteka nacionalne preventivna akcija Varnostni pas in otroški varnostni sedeži. Varnostni pas je eden od pomembnejših izumov za večjo varnost voznikov in potnikov v vozilih. Vozniki in potniki osebnih avtomobilov predstavljajo skoraj polovico smrtnih žrtev v prometnih nesrečah in spadajo med najpogostejše žrtve. Zato je pomembno, da so vozniki in potniki v avtomobilu vedno pripeti, tudi na najkrajših vožnjah. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtne žrtve kar za polovico, skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

 

Za spodbujanje navade in zavesti, da je potrebno skrbeti za lastno varnost in varnost drugih, lahko v vzgojno-izobraževalnih ustanovah izvedete različne aktivnosti, kot so spremljanje pripetosti z varnostnim pasom otrok in voznikov na poti v/iz šole/vrtca, pogovori in demonstriranje pravilnega pripenjanja z varnostnim pasom, spodbujanje dobrih zgledov in pozitivnih sporočil glede pripenjanja z varnostnim pasom (npr. Varnostni pas je vez z življenjem, Red je vedno pas pripet…), ocenjevanje naletne teže potnikov (npr. naletna teža 80 kg težkega voznika pri 90 km/h je 6 ton), različne teme s področja varnosti v prometu…

 

Zgled voznika in potnikov v avtomobilu, pripetih z varnostnim pasom, je sestavni del vzgojnih prizadevanj. V pomoč pri obravnavi teh tem so vam lahko naslednja gradiva:

knjižica Red je vedno pas pripet: https://www.avp-rs.si/preventiva/gradiva/publikacije/

Varnostni pas: https://www.avp-rs.si/varnost-v-prometu/varnostni-pas/

ter video gradiva:

Varnostni pas – vez z življenjem: https://www.youtube.com/watch?v=3MyZbNu4KmA

Izbira otroškega avtosedeža: https://www.youtube.com/watch?v=buQSVRR-j2Y

 

40 dni brez alkohola

 

V prometu predstavlja alkohol enega ključnih in najpogostejših dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Alkohol in droge zelo zmanjšujejo sposobnost zaznavanja, presojanja ter ustreznega odzivanja v prometu. Po pitju alkohola smo v Sloveniji nad evropskim in svetovnim povprečjem, zato je smiselno te teme obravnavati. Vabimo vas, da se učenci tretje triade pridružijo literarnemu natečaju 40 dni brez alkohola. Slovenska Karitas vas vabi k spreminjanju odnosa do alkohola in k sodelovanju v literarnem natečaju. Prispevke lahko pošljete do 3. 4. 2020. Več informacij najdete v prilogi.

 

Na šolah se lahko tej problematiki posvetite tudi preko stripa Miha Mah & Lučka Mrak v prometu: Poljub po nesreči. Dostopen je na https://www.avp-rs.si/preventiva/gradiva/publikacije/, uporabite lahko plakate o pravilnem obnašanju v prometu in druge aktivnosti, ki bodo poučne za otroke.

 

Z osveščanjem in izobraževanjem lahko veliko prispevamo k večji varnosti v prometu. Zato se vam že vnaprej zahvaljujemo za vaš pedagoški prispevek!

 

DOPIS_nagradni_literarni_natečaj_40_dni

 

 

Lepo pozdravljeni,

 

Javna agencija Republike Slovenija za varnost prometa
Sektor za preventivo in vzgojo v cestnem prometu
Kotnikova 19a, 1000 Ljubljana
Tel.: 01/478-89-50
E-mail: prometna.vzgoja@avp-rs.si
www.avp-rs.si

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.