PROJEKT TRAJNOSTNA MOBILNOST

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

PROJEKT TRAJNOSTNA MOBILNOST

 

Osnovna šola Vižmarje – Brod je v šolskem letu 2020/2021 sodelovala v projektu Trajnostna mobilnost v šolah in vrtcih, v katerega je bilo vključenih več kot 20.000 otrok po celotni Sloveniji. Šolarji so sodelovali v kampanji Gremo peš s kokoško Rozi – vsaj en teden so na trajnosten način prihajali v šolo (torej peš, s kolesom, z rolko, z rolerji, v sopotništvu, z avtobusom).  Sodelujoči, tako učitelji kot učenci, smo bili z aktivnostjo izjemno zadovoljni, sodelovalo je 31 učiteljev in velika večina učencev naše šole, rezultati pa kažejo, da se je število učencev, ki so na trajnosten način prišli v šolo, povečalo za 22 %.

Učence smo motivirali z aktivnostjo Gremo peš s kokoško Rozi, ki je razvita z namenom promocije in spodbujanja trajnostne mobilnosti ter z željo doseči naslednje cilje:

  • prispevati k boljši ozaveščenosti otrok, staršev in učitelje o pomenu trajnostne mobilnosti,
  • povečati prihode otrok v šolo s kolesom, peš..,
  • spodbuditi gibanje otrok in s tem krepiti njihovo zdravje,
  • spodbujati prometno varnost vseh udeležencev v prometu,
  • zmanjšati motoriziran promet v okolici šole,
  • prispevati k zmanjšanju izpustov CO2 v okolje.

 

 

Pri pregledu okolice šole smo ugotovili, da je prometna infrastruktura prijazna šibkejšim udeležencem v prometu. Bile pa so ugotovljene nekatere pomanjkljivosti. Za boljšo ureditev prometa in varnih poti v šolo predlagamo in si želimo problematične prometne točke urediti čimprej. Pri ugotavljanju nevarnih točk v šolskem okolišu so poleg učencev in učiteljev sodelovali tudi starši s svojimi predlogi.

Izoblikovali smo tudi dodatna predloga in želji:

  • uvedba koles BICIKE(LJ) v našem šolskem okolišu (npr. pred OŠ Vižmarje – Brod, na parkirišču Tacen …),

 

  • postavitev nadstreška za kolesa in skiroje ali postavitev kolesarnice.

 

Želimo si, uravnotežen prometni sistem, ki prispeva k visoki kakovosti bivanja, sami pa delujmo čim bolj trajnostno. Želimo si, da ulice v okolici šole postanejo spet prostor srečevanja, igre ter manj prostor prevažanja in parkiranja.

 

Naše želje in predloge smo oblikovali v pismu županu g. Zorana Jankoviča, ki mu ga je na sprejemu v Mestni hiši, v petek, 11. 6. 2021, predala skupina učencev.

 

Mentorice projekta:

Iris Kosmatin, Petra Premk in Mojca Mikeln

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
DOSTOPNOST
sl_SISlovenščina
en_USEnglish sl_SISlovenščina