KUHNAPATO - TRADICIJA NA ŽLICO

5. marec 2025

Učenci 6.a Mateo Vrdoljak, Benjamin Bašić, Tine Godec in Luka Fantur Mijić so se, pod mentorstvom učiteljice Helene Videnič Sterle udeležili kuharskega tekmovanja "Kuhna pa to".


V sredo, 12.3.2025 se je odvil veliki kuharski dogodek, »Tradicija na žlico«, mladih kuharskih mojstrov, v okviru projekta Kuhnapato, v sodelovanju s Spar Slovenija, ki že osmo leto podpira projekt. V ljubljanskem Cityparku, pred trgovino Interspar je 11 skupin osnovnošolcev iz različnih koncev Slovenije pripravilo »svoje« lokalno značilne jedi na žlico v znak obujanja slovenske prehranske tradicije.

Nastopili so otroci: OŠ Danile Kumar Ljubljana – mednarodna smer, dve ekipi iz OŠ Dobje, dve ekipi iz OŠ Drska, Novo mesto, OŠ Frana Saleškega Finžgarja Lesce, OŠ Kungota, OŠ Šturje Ajdovščina, dve ekipi iz OŠ Tržišče in OŠ Vižmarje Brod Ljubljana  ter navdušili številne obiskovalce in medije.

Tokratni dogodek je kot posledica številnih, ki so se odvijali po Sloveniji v preteklih letih, postregel z nadgradnjo, saj je komisija: Zala Pungeršič, zmagovalka MasterChef Slovenija 2023, Špela Ankele, kulinarična novinarka Dela, in Živan Jovanović, vodja Restavracij Interspar, med vsemi odličnimi, izbrala štiri, ki se bodo v aprilu ponudile v vseh osmih restavracijah Interspar. Prepričali so: zaroštan močnik s suhim sadjem, ki ga je pripravila OŠ Tržišče, štajerska fižolova juha OŠ Kungote, šjelnovka s polento OŠ Šturje in piščančji ajmoht s cvičkom OŠ Drske iz Novega mesta.

Veličasten dogodek, je kot nekakšen sklep 15-letnega dogajanja v kuhinjah osnovnih šol, dokaz, da otrokom, njihovim mentorjem ter celotnim učiteljskim zborom, ni vseeno, da telesu prijazna hrana ni samoumevna. Vsaka ustanova posebej vlaga vse napore, da bi otroke izobrazila o uporabi lokalnih sezonskih sestavin v tradicionalnih, preprostih jedeh, jih poučila o ročnih spretnostih ter tako naredila samostojne v trajnostnem procesu prehranjevanja in odgovorne do narave. Vse to otroci počno z veliko mero veselja, entuziazma. S svojim prepričanjem, znanjem in veščinami vplivajo na med vrstniške spodbude, na zmanjševanje zavržkov hrane v šolah, posredujejo v svojih domovih z namenom priprave zdravih tradicionalnih jedi doma in v lokalnih okoljih. Ob tem poklon vsem mladim kuharjem in njihovim mentorjem, saj so njihove jedi (četudi gre za stres pred tekmovanjem) lahko vzor vsem kulinaričnim ustvarjalcem, tako po vsebnosti sestavin, kot po okusu, videzu in pripovedovanju zgodb, ki jih je zapisala zgodovina.

 

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje

Sponzor projekta Spar Slovenija



Novice

3. december 2025
Dragi prijatelji, sošolci, učitelji, mamice, očiji, babice, dedki, tete in strici ter sestrične in bratranci! Ker že vse diši po decembru, bi vam radi nekaj podarili. Nekaj, kar smo naredili čisto sami. Saj veste, mi prisegamo na skupnost in sodelovanje, hkrati pa ne maramo ravno zgodb v slogu Black Friday, pa visoko letečih gesel in fraz. Zato vam podarjamo en čisto pristen Božični komad. Glasbo in besedilo je napisala naša Ana Ravnik. Prav ponosni smo, da smo lahko del njene družbe. Igrala je tudi klavir. Peti ji je pomagala Sofia Gaser, ki je ravno tako neprekosljiva glasbenica. Pri vokalih je pomagala tudi Vida. Na basu se je izkazala Sara Furlan (Božičkovo kapo dol za samostojno pogruntano bas linijo). Meri se je delala, da zna igrati kitaro. Požrtvovalni snemalki sta bili Neža Pirnar in Lina Pavič, polni izvirnih zamisli in fizično neutrudljivi. A celotna zgodba bi bila popolnoma neučinkovita, če v naši družbi ne bi bilo edinega predstavnika moškega spola Naia Merharja. Naš NAIjači Nai, tako mu ljubkovalno rečemo, ker vemo, da je virtuoz na kompu in vsemu, kar ima tam naloženega in česar navadni smrtniki ne razumemo. Ne bomo vam razlagali v kakšnih razmerah je nastal video, ki vam ga podarjamo. Žal si nismo mogli privoščiti fancy studia in opreme, tudi kamer ne, smo bili pa bogato opremljeni z ustvarjalnostjo, voljo, pogumom, kančkom drznosti in predvsem z vero v skupni cilj. Trdo smo delali, »špricali« sobotna domača opravila, jedli pizzo, ustvarjali in se pri tem neizmerno zabavali. Naša božična želja je, da kanček tega vzdušja skozi ta video prenesemo tudi na vas. Poslušajte nas, strokovnjaki pravijo, da je Božični komad »catchy«.  Vaši: Ana, Sofia, Sara, Lina, Neža, Nai Mentorici: Vida Vincek & Marija Vincek
2. december 2025
Na današnji šolski skupnosti, 2. decembra, smo prižgali motorje prazničnega dogajanja in program je tako dober, da ga preprosto ne smete zamuditi. 5. december – veliki praznični prihod Ta dan v šolo ne pridete kot običajno. Pridite kot praznična različica sebe. Mehki puloverji, bleščeče kape, puhasti copati, najbolj odbite praznične kombinacije. Čim bolj neobičajno, tem bolje. Naj se šolski hodniki spremenijo v pravo decembrsko modno pisto. 8.–12. december – teden, ko domače naloge izginejo Da, prav ste prebrali. Domače naloge gredo na oddih. V petek pa bomo na šoli ustvarili pravo zimsko druženje: ob ognju bomo pekli penice (ob strogem nadzoru zaposlenih!). Do 19. decembra – veliki filmski izziv Vsak oddelek posname svojo najbolj izvirno praznično video voščilnico. Potem pa naj se začne pravi lov na všečke. Glasovanje bo potekalo na naši FB strani, tekmovanje bo končano 21. decembra ob 20.00. Oddelek z največ všečki si prisluži druženje v kinu. *Razredniki naj pri snemanju upoštevajo vse otroke, ki nimajo dovoljenja za objavo fotografij in videoposnetkov. 22. in 23. december – sladki finalni dvojec Decembrski finiš bo sladek. Dobesedno. Pri malici ali kosilu nas bo čakalo nekaj sladkega. 23. december pa bo igralni dan, dan smeha, druženja in razglasitev najboljše video voščilnice. Pripravite se na december, ki bo dišal po ustvarjalnosti, skupinskem druženju in praznični norčavosti. Šolska skupnost OŠ Vižmarje Brod
2. december 2025
Spoštovani starši, v oddelku 3. b smo zaznali pojav podančic (Enterobius vermicularis) . Prosimo vas, da pri svojem otroku pozorno spremljate morebitne znake okužbe, kot so srbečica okoli zadnjične odprtine, nemir med spanjem, praskanje ali bolečine v trebuhu.  Za preprečevanje širjenja priporočamo: temeljito umivanje rok (posebej pred jedjo in po uporabi stranišča), kratko pristrižene nohte, vsakodnevno menjavo spodnjega perila in pižame, redno pranje posteljnine in brisač pri visoki temperaturi. V primeru suma na okužbo se prosimo posvetujte z izbranim pediatrom glede ustreznega zdravljenja. Hvala za sodelovanje in razumevanje.
Več novic