KUHNAPATO - TRADICIJA NA ŽLICO

5. marec 2025

Učenci 6.a Mateo Vrdoljak, Benjamin Bašić, Tine Godec in Luka Fantur Mijić so se, pod mentorstvom učiteljice Helene Videnič Sterle udeležili kuharskega tekmovanja "Kuhna pa to".


V sredo, 12.3.2025 se je odvil veliki kuharski dogodek, »Tradicija na žlico«, mladih kuharskih mojstrov, v okviru projekta Kuhnapato, v sodelovanju s Spar Slovenija, ki že osmo leto podpira projekt. V ljubljanskem Cityparku, pred trgovino Interspar je 11 skupin osnovnošolcev iz različnih koncev Slovenije pripravilo »svoje« lokalno značilne jedi na žlico v znak obujanja slovenske prehranske tradicije.

Nastopili so otroci: OŠ Danile Kumar Ljubljana – mednarodna smer, dve ekipi iz OŠ Dobje, dve ekipi iz OŠ Drska, Novo mesto, OŠ Frana Saleškega Finžgarja Lesce, OŠ Kungota, OŠ Šturje Ajdovščina, dve ekipi iz OŠ Tržišče in OŠ Vižmarje Brod Ljubljana  ter navdušili številne obiskovalce in medije.

Tokratni dogodek je kot posledica številnih, ki so se odvijali po Sloveniji v preteklih letih, postregel z nadgradnjo, saj je komisija: Zala Pungeršič, zmagovalka MasterChef Slovenija 2023, Špela Ankele, kulinarična novinarka Dela, in Živan Jovanović, vodja Restavracij Interspar, med vsemi odličnimi, izbrala štiri, ki se bodo v aprilu ponudile v vseh osmih restavracijah Interspar. Prepričali so: zaroštan močnik s suhim sadjem, ki ga je pripravila OŠ Tržišče, štajerska fižolova juha OŠ Kungote, šjelnovka s polento OŠ Šturje in piščančji ajmoht s cvičkom OŠ Drske iz Novega mesta.

Veličasten dogodek, je kot nekakšen sklep 15-letnega dogajanja v kuhinjah osnovnih šol, dokaz, da otrokom, njihovim mentorjem ter celotnim učiteljskim zborom, ni vseeno, da telesu prijazna hrana ni samoumevna. Vsaka ustanova posebej vlaga vse napore, da bi otroke izobrazila o uporabi lokalnih sezonskih sestavin v tradicionalnih, preprostih jedeh, jih poučila o ročnih spretnostih ter tako naredila samostojne v trajnostnem procesu prehranjevanja in odgovorne do narave. Vse to otroci počno z veliko mero veselja, entuziazma. S svojim prepričanjem, znanjem in veščinami vplivajo na med vrstniške spodbude, na zmanjševanje zavržkov hrane v šolah, posredujejo v svojih domovih z namenom priprave zdravih tradicionalnih jedi doma in v lokalnih okoljih. Ob tem poklon vsem mladim kuharjem in njihovim mentorjem, saj so njihove jedi (četudi gre za stres pred tekmovanjem) lahko vzor vsem kulinaričnim ustvarjalcem, tako po vsebnosti sestavin, kot po okusu, videzu in pripovedovanju zgodb, ki jih je zapisala zgodovina.

 

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje

Sponzor projekta Spar Slovenija



Novice

23. maj 2025
V soboto, 31. maja, bo delovni dan, saj nadomeščamo 24. decembra, ko smo bili prosti. Ta dan bo potekal tudi tradicionalni Festival na gaju. Učenci si bodo ogledali razstavo ob 50-letnici šole in se pri vhodu podpisali na razredni seznam.
19. maj 2025
Prijavnice učenci dobijo pri učiteljici Andreji Janša. Rok za oddaje je ponedeljek, 26. maj.  Sestanek za starše prijavljenih otrok bo v ponedeljek, 2. junija, ob 18. uri v učilnici 32.
3. maj 2025
4 . b se bo kot zmagovalni razred udeležil zaključne prireditve 40. Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani. Prireditev bo ob 10.00 v Parku Tivoli in bo trajala do 12.00. Spremljajo: Nataša Visintin, Suzana Penca, Anja Hafner
Več novic