SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE 2025

8. april 2025

Slovenski dan brez zavržene hrane 2025.


Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila, nas tudi letos spodbuja, da se ozremo na svoje navade in naredimo nekaj dobrega – za okolje, družinski proračun in prihodnost. Odpadna hrana je eden največjih globalnih izzivov. Kar 733 milijonov ljudi po svetu trpi zaradi lakote, a hkrati se skoraj tretjina vse pridelane hrane nikoli ne zaužije. Po ocenah je kar 8–10 % svetovnih emisij toplogrednih plinov povezanih s hrano, ki konča v smeteh. Metan, ki nastaja pri gnitju hrane na odlagališčih, kar 84-krat bolj vpliva na segrevanje ozračja kot ogljikov dioksid. V Sloveniji na leto povprečen prebivalec zavrže 78 kilogramov hrane, pri čemer kar 44 % vse odpadne hrane nastane v gospodinjstvih. To pomeni, da ima prav vsak izmed nas moč, da s preprostimi dejanji naredi razliko.

Hranozavest – beseda, ki ima moč


Lani se je ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane rodil pojem hranozavest. Nova beseda ima močan pomen, saj spodbuja zavedanje, kako je hrana dragocena. Hranozavesten posameznik premišljeno kupuje, shranjuje in porablja živila. Upošteva sezonskost, poreklo živil in rok uporabnosti. Hrano pripravlja spoštljivo in zmerno ter zna tudi iz ostankov ustvariti nekaj okusnega.


Kako lahko sodelujemo vsi?


Za spremembe ni treba obrniti življenja na glavo. Dovolj je nekaj premišljenih odločitev in sprememb navad, ki jih lahko uvedemo že danes. Pripravili smo nekaj predlogov, s katerimi lahko vsak zmanjša količino odpadne hrane v svojem domu:


1. Pametno načrtujmo nakupe: Preden gremo v trgovino, preverimo, kaj že imaš doma. Naredimo seznam in se ga držimo, saj bomo tako kupili manj nepotrebnega in prihranili denar.


2. Naučimo se pravilno interpretirati rok uporabnosti: Živila z oznako »uporabno najmanj do« so pogosto še povsem varna za uživanje tudi po tem datumu, če so pravilno shranjena. Za živila z oznako »uporabiti do« pa moramo biti bolj previdni, saj po preteku niso več varna.


3. Shranjujmo živila pravilno: Ne sodi vse v hladilnik! Na primer: česen, krompir, avokado in banane raje hranimo na suhem in temnem mestu. V hladilnik pa sodijo mlečni izdelki, meso, brokoli, solata, fige …


4. Rotirajmo živila: Postavimo starejše izdelke v ospredje, novejše pa zadaj. To je preprost način, kako bomo manj zavrgli.


5. Ostanki niso odpadki: Z ostanki testenin lahko pripravimo solato za naslednji dan, zelenjavni olupki pa lahko v hipu postanejo osnova za juho.


6. Vodimo svoj dnevnik hrane: Letos lahko sodelujemo v posebnem izzivu: vodenju kuhinjskega dnevnika. Gre za enotedenski izziv, ki ga lahko izpolnjujemo med 23. aprilom in 23. majem na spletni strani dnevniki.samo1planet.si. V dnevnik vsak dan vpišemo, katera hrana je končala v smeteh in zakaj. Udeleženci iz prejšnjih let poročajo, da že samo beleženje spremeni pogled na hrano in količine, ki jih zavržemo.
Gospodinjstva niso edina, ki zavržejo hrano.


Podatki iz leta 2023 kažejo, da je bilo v Sloveniji zavrženih več kot 164.000 ton hrane. Največ v gospodinjstvih, nato pa v gostinstvu in strežbi hrane (34 %). Presenetljivo veliko hrane se zavrže že v proizvodnji (13 %) in v distribuciji ter trgovinah (9 %). Toda težava ni le v količini, temveč tudi v izgubljeni vrednosti. Zavržen kruh, ki ga kupimo »za vsak slučaj«, pozabljeni jogurti na zadnji polici hladilnika ali že ovenelo sadje v skledi so primeri, ko ne zavržemo le hrane, ampak tudi denar, naravne vire in predvsem trud ljudi, ki so jo pridelali.

Letošnji 24. april naj bo priložnost, da se vprašamo, kaj lahko odslej sami naredimo drugače. Z vsakim nakupom, obrokom, shranjevanjem in odločitvijo imamo možnost ravnati hranozavestno. Morda se nam bo zdelo nepomembno, da porabimo še tisto ostalo korenje ali da ne zavržemo pol jogurta, a to so dejanja, ki štejejo. Skupaj jih lahko naredimo na tisoče.


V projektu sodelujejo Lidl Slovenija, program Ekošola, Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Etri skupine z Mini tovarno in podjetja TAM-TAM.

Vir: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/slovenski-dan-brez-zavrzene-hrane-2025/




Novice

3. december 2025
Dragi prijatelji, sošolci, učitelji, mamice, očiji, babice, dedki, tete in strici ter sestrične in bratranci! Ker že vse diši po decembru, bi vam radi nekaj podarili. Nekaj, kar smo naredili čisto sami. Saj veste, mi prisegamo na skupnost in sodelovanje, hkrati pa ne maramo ravno zgodb v slogu Black Friday, pa visoko letečih gesel in fraz. Zato vam podarjamo en čisto pristen Božični komad. Glasbo in besedilo je napisala naša Ana Ravnik. Prav ponosni smo, da smo lahko del njene družbe. Igrala je tudi klavir. Peti ji je pomagala Sofia Gaser, ki je ravno tako neprekosljiva glasbenica. Pri vokalih je pomagala tudi Vida. Na basu se je izkazala Sara Furlan (Božičkovo kapo dol za samostojno pogruntano bas linijo). Meri se je delala, da zna igrati kitaro. Požrtvovalni snemalki sta bili Neža Pirnar in Lina Pavič, polni izvirnih zamisli in fizično neutrudljivi. A celotna zgodba bi bila popolnoma neučinkovita, če v naši družbi ne bi bilo edinega predstavnika moškega spola Naia Merharja. Naš NAIjači Nai, tako mu ljubkovalno rečemo, ker vemo, da je virtuoz na kompu in vsemu, kar ima tam naloženega in česar navadni smrtniki ne razumemo. Ne bomo vam razlagali v kakšnih razmerah je nastal video, ki vam ga podarjamo. Žal si nismo mogli privoščiti fancy studia in opreme, tudi kamer ne, smo bili pa bogato opremljeni z ustvarjalnostjo, voljo, pogumom, kančkom drznosti in predvsem z vero v skupni cilj. Trdo smo delali, »špricali« sobotna domača opravila, jedli pizzo, ustvarjali in se pri tem neizmerno zabavali. Naša božična želja je, da kanček tega vzdušja skozi ta video prenesemo tudi na vas. Poslušajte nas, strokovnjaki pravijo, da je Božični komad »catchy«.  Vaši: Ana, Sofia, Sara, Lina, Neža, Nai Mentorici: Vida Vincek & Marija Vincek
2. december 2025
Na današnji šolski skupnosti, 2. decembra, smo prižgali motorje prazničnega dogajanja in program je tako dober, da ga preprosto ne smete zamuditi. 5. december – veliki praznični prihod Ta dan v šolo ne pridete kot običajno. Pridite kot praznična različica sebe. Mehki puloverji, bleščeče kape, puhasti copati, najbolj odbite praznične kombinacije. Čim bolj neobičajno, tem bolje. Naj se šolski hodniki spremenijo v pravo decembrsko modno pisto. 8.–12. december – teden, ko domače naloge izginejo Da, prav ste prebrali. Domače naloge gredo na oddih. V petek pa bomo na šoli ustvarili pravo zimsko druženje: ob ognju bomo pekli penice (ob strogem nadzoru zaposlenih!). Do 19. decembra – veliki filmski izziv Vsak oddelek posname svojo najbolj izvirno praznično video voščilnico. Potem pa naj se začne pravi lov na všečke. Glasovanje bo potekalo na naši FB strani, tekmovanje bo končano 21. decembra ob 20.00. Oddelek z največ všečki si prisluži druženje v kinu. *Razredniki naj pri snemanju upoštevajo vse otroke, ki nimajo dovoljenja za objavo fotografij in videoposnetkov. 22. in 23. december – sladki finalni dvojec Decembrski finiš bo sladek. Dobesedno. Pri malici ali kosilu nas bo čakalo nekaj sladkega. 23. december pa bo igralni dan, dan smeha, druženja in razglasitev najboljše video voščilnice. Pripravite se na december, ki bo dišal po ustvarjalnosti, skupinskem druženju in praznični norčavosti. Šolska skupnost OŠ Vižmarje Brod
2. december 2025
Spoštovani starši, v oddelku 3. b smo zaznali pojav podančic (Enterobius vermicularis) . Prosimo vas, da pri svojem otroku pozorno spremljate morebitne znake okužbe, kot so srbečica okoli zadnjične odprtine, nemir med spanjem, praskanje ali bolečine v trebuhu.  Za preprečevanje širjenja priporočamo: temeljito umivanje rok (posebej pred jedjo in po uporabi stranišča), kratko pristrižene nohte, vsakodnevno menjavo spodnjega perila in pižame, redno pranje posteljnine in brisač pri visoki temperaturi. V primeru suma na okužbo se prosimo posvetujte z izbranim pediatrom glede ustreznega zdravljenja. Hvala za sodelovanje in razumevanje.
Več novic