TEDEN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
TEDEN SLOVENSKE HRANE
Po sklepu Vlade v letu 2023 se vsak tretji teden v novembru obeležuje kot teden slovenske hrane. Tradicionalni slovenski zajtrk se izvede ob petkih v omenjenem tednu.
Teden slovenske hrane je posvečen naslednjim aktivnostim:
- Spodbujanju priprave tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalnih sestavin.
- Izvajanju projekta Tradicionalni slovenski zajtrk v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki bo eden od osrednjih dogodkov tedna.
- Ozaveščanju o prednostih uživanja lokalne oziroma slovenske hrane, ki bo segalo preko vzgojno-izobraževalnih zavodov v javne ustanove, gostinske sektorje, gospodinjstva in širšo javnost.
Namen tedna slovenske hrane je, da prispeva še k boljšemu sodelovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe s hrano in k boljši promociji slovenske hrane. Aktivnosti v tednu slovenske hrane pripomorejo tudi k večjemu spoštovanju hrane ter naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.
Tudi na naši šoli smo jedilnik prilagodili tednu slovenske hrane.
Vsako leto pa tretji petek v novembru obeležujemo tradicionalni slovenski zajtrk. Letos ga obeležujemo že kar petnajsto leto zapored in sicer v petek, 21. 11. 2025 pod sloganom: »Moja izbira je slovenska hrana«.
To pa ni le misel, ampak je tudi povabilo. Vsakokrat, ko posežemo po kruhu iz slovenske moke, po jabolku iz slovenskega sadovnjaka, po kozarcu slovenskega mleka ali po katerem koli drugem slovenskem živilu, se odločimo za prihodnost, ki je bolj trajnostna in zdrava.
Ta dan bodo učenci uživali kakovostna in zdrava živila iz lokalnega okolja.
V sklopu projekta je RTV priprail v oddaji Krompir različne prispevke, ki so na voljo na spodnjim povezavah, da si jih starši in učenci lahko skupaj ogledate:
Prispevek o kruhu : https://cist-hudo.rtvslo.si/predvajaj/krompir/175077099
Prispevek o maslu: https://cist-hudo.rtvslo.si/predvajaj/krompir/175078839
Prispevek o mleku: https://cist-hudo.rtvslo.si/predvajaj/krompir/175082298
Prispevek o medu: https://cist-hudo.rtvslo.si/predvajaj/krompir/175080542
Prispevek o jabolkah: https://cist-hudo.rtvslo.si/predvajaj/krompir/175085324
Novice




